Vad är Ull?
Ull är en naturfiber i undergruppen djurfibrer. Vanligast är att ullen kommer från tamfår. Andra djur som lämnar ull är bland annat alpacka, kashmir-get, angoraget, lama, kamel eller kanin.
Ull är en förnyelsebar fiber, fåren klipps årligen och därefter sorteras ullen i olika kvalitéer samt rensas och tvättas. Ullfibrerna parallelliseras sedan genom kardning och spinns till garn eller tråd som används för att väva eller sticka textilier.
Ull är också biologiskt nedbrytbar. Ylleprodukter är hållbara och kan användas under lång tid.
Vilka är ullens främsta egenskaper?
Ull brukar kallas naturens egen high-techfiber. Detta för att ullens krusighet ger den en unik förmåga att behålla luft som minskar värmeöverföringen i materialet, det ger en bra isolerande effekt både mot kyla och värme. Den håller dig varm en kall vinterdag men har även en svalkande förmåga när de är varmt, vilket gör ull till ett användbart material även på sommaren.
Ullfibern kan absorbera fukt upp till 30% av sin vikt utan att de värmande egenskaperna påverkas eller att den känns våt mot huden. Den vill hålla jämnvikt på båda sidorna av materialet så fukt transporteras från kroppen till utsidan av plagget, det gör att du håller dig torr och varm även om ullen är fuktig.
Vilka sorters kläder tillverkas av ull?
Ull kan med fördel användas i alla sorters plagg. Chevalier använder ull i alla typer av plagg exempelvis som yttermaterial i jackor och byxor som våra Loden plagg. Vi använder också ull i mössor, handskar, ullfleecejackor, undertröjor, sweatshirts, byxor, skjortor, strumpor och som värmande vaddering i en del plagg. En undertröja i finaste merinoull som Chevaliers Coley eller Haven är bland det skönaste att ha på sig närmast kroppen oavsett årstid.
Är era plagg av Mulesingfri ull?
Vi har ett nära samarbete med våra materialleverantörer för att säkerställa djurens välfärd. Våra plagg tillverkade i merinoull är självklart mulesingfria.
Hur länge har människan använt ull till kläder?
Ull tros vara en av de tidigast använda textila råvarorna. Ulltyger har på olika platser i världen tillverkats sedan 3000-talet f.Kr. I Sverige har vi haft tamfår i cirka 4000 år. Man har hittat arkeologiska fynd i Alvastra som bevisar detta.
Hur sköter man bäst om Ullplagg?
Ett viktigt generellt skötselråd för ull är: Vädra dina ullkläder regelbundet så behöver du inte tvätta dem så ofta. Ull har unika antibakteriella egenskaper och därför räcker det med att vädre för att till exempel få bort lukt.
- När du tvättar: Följ alltid plaggets tvättråd som finns på etiketten inuti plagget.
- Använd alltid tvättmedel särskilt avsett för ull. PH-neutralt, icke-enzymatiskt tvättmedel utan blekmedel.
- Använd inte sköljmedel. Det gör att plagget torkar långsammare och försämrar plaggets fukttransporterande egenskaper.
- Handtvätta om plagget inte tål maskintvätt. Lyft plagget upp och ned ur vattnet, gnugga eller vrid aldrig plagget. Krama ut sköljvattnet.
- Om plagget tål maskintvätt, lägg plagget i en tvättpåse och tvätta i maskinens ylle eller handtvättsprogram.
- Tvätta inte ullplagg med andra kläder som har dragkedjor, kardborre eller andra ytor som kan skada ullen.
- Ullkläder kan ofta centrifugeras lätt, men kontrollera tvättrådet.
- Plantorka ullplagg liggande i rumstemperatur. Torktumla inte, då krymper de. Häng aldrig upp dem, då tappar de formen.
- Undvik att torka i solljus eller i närheten av någon värmekälla.